Menu

Kannanotto esteettömyydestä

Kannanotto esteettömyydestä

KANNANOTTO
10.9.2018
Julkaisuvapaa heti

Kuopion Tradenomiopiskelijat ry: Esteettömyys edistää opiskelijoiden tasa-arvoa.

Mielestämme Savonian on edistettävä opiskelijoiden tasa-arvoisuutta kampuksilla järjestämällä tilat esteettömiksi. Microkadun kampus ei ole esteetön kulkea osan ulko-ovista ja väliovien vuoksi sekä ulko-ovilla olevien korkeiden kynnyksien johdosta. Tämä asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan jo opintoihin haettaessa ja hankaloittaa opiskelijoiden liikkumista kampuksella.

Haluamme myös kannanotolla tuoda esille tärkeän asian, joka vaikuttaa myös tulevien uusien tilojen käyttäjiin. Savonian esteettömyyskuvauksessa tuodaan esille, että: ”Fyysisessä ympäristössä tulee tapahtumaan lähivuosina isoja muutoksia, kun Savonia keskittää pääosan Kuopion toiminnoistaan Savilahden alueelle vuoden 2020 aikana. Tilojen suunnittelussa esteettömyys tulee huomioida.” Tämä kuvaus ei mielestämme kerro riittävästi siitä, kuinka fyysinen esteettömyys tullaan huomioimaan tulevissa ja nykyisissä tiloissa. Nykyisellä Microkadun kampuksella tulee olemaan opetusta myös uuden kampuksen valmistumisen jälkeen, vaikka osa opetuksesta siirtyykin uusiin tiloihin. Tällöin kyseinen ongelma on edelleen olemassa tämän hetkisissä tiloissa, ellei niitä muuteta esteettömiksi.

Liikkuminen kampuksella voitaisiin järjestää esteettömäksi esimerkiksi sähköovien avulla, kuten Opistotiellä on toteutettu pääovella. Savonian toimintaa on useassa eri rakennuksessa Microkadulla, jolloin kaikkien ulko-ovien tulisi olla esteettömät. Sisäovet voisivat toimia niin, että lähtökohtaisesti ne ovat aina auki sähköisesti ja palohälytyksen alkaessa ovet sulkeutuisivat automaattisesti, kuten muun muassa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on toteutettu. Tällöin pääsisimme eroon myös huolestuttavasta toiminnasta kampuksella, kun ihmiset jättävät ovet auki-asentoon laittamalla oven väliin jonkin esineen.

”Haluamme hallituksena olla edistämässä opiskelijoiden asemaa Savoniassa. Olemme mukana kehittämässä toimintaympäristöä opiskelulle. Tärkeää on, että opiskelijat huomioidaan Savonian kehitystyössä. Kannanotolla tuomme esille opiskelijoille sekä Savonian työntekijöille, että koemme hallitustyön tärkeäksi ja käytämme ääntämme tärkeiden asioiden esille tuomiseksi ja eteenpäin viemiseksi.” Sanoo Kuopion Tradenomiopiskelijat ry:n varapuheenjohtaja Ursula Arsiola.

Esteettömyys tulee suunnitella erityisen huolellisesti uutta kampusta suunniteltaessa, koska asia koskettaa tulevaisuudessa kaikkia aloja. Mahdollisuus korkeakoulutukseen kuuluu kaikille Suomessa. Tasa-arvoisuuden edistäminen Savoniassa poistamalla fyysiset esteet opiskelusta, mahdollistaa kaikille koulutukseen hakeutumisen, mutta myös tutkinnon suorittamisen fyysistä opetusta hyödyntäen. Tämä ei nykyhetkellä toteudu.

Lisätietoja:
Ursula Arsiola

Kuopion Tradenomiopiskelijat ry, varapuheenjohtaja

0456503391, ursula.arsiola@edu.savonia.fi
 

Kuopion Tradenomiopiskelijat ry
Monica Koskinen
Puheenjohtaja

 

Kuopion Tradenomiopiskelijoiden kannanotossa mukana myös:

SAVONIA-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta
Miika Hiltunen
Opiskelijakunnan puheenjohtaja

SAVONIA-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta
Ella Joukkola
Hallituksen puheenjohtaja

Tertta ry
Ella Jämsen
Puheenjohtaja

Kuopion restonomiopiskelijat KUREO ry
Saku Liukkonen
Puheenjohtaja

Kuopion muotoilun opiskelijat Mutka ry
Sanni Martiskainen
Puheenjohtaja

Kuopion Tekun opiskelijayhdistys ry
Eetu Saastamoinen
Puheenjohtaja

Tempo ry
Jesse-Joonas Kemppainen
Puheenjohtaja

Kuopion Insinööriopiskelijat Kinra ry
Doris Rossinen
Puheenjohtaja

Takaisin edelliselle sivulle

KUOPION TRADENOMIOPISKELIJAT RY:N TOIMINTAA TUKEMASSA: